Pastor Viveka och hundraårsjubileet


Ett inlägg om en bok.


Annette Haalands bok Pastor Viveka och hundraårsjubileetEn dag i mars inhandlade jag den andra delen i Annette Haalands serie om pastor Viveka, Pastor Viveka och hundraårsjubileet. Den första delen, Pastor Viveka och tanterna, läste jag när mamma hade gått bort. Då var det en tung tid för mig, men jag valde ändå att läsa boken då, en bok som jag uppfattade som lite lättsam litteratur. Den fick högt omdöme av mig. Del två i serien har legat på vänt här i en av mina högar med olästa böcker (två högar hemma, en hög på jobbet), men nu i slutet av juni var det dags.

Pastor Viveka och hennes frikyrka ska vara med och fira hundraårsjubileet av Gamla Enskede. Firandet ska ske på den årliga julmarknaden. Dessvärre har de inblandade lite olika åsikter om hur det ska gå till. Jeanette och Sylvester Anker i Gröna villan vill till exempel inte ha hembakta kakor utan plastade kakor med reklam. Kyrkan har dessutom startat ungdomskafé samt en kör. Pastor Viveka, som är en mycket mänsklig pastor, försöker medla. Det är inte helt lätt eftersom hon också behöver reda upp saker i sitt eget liv. När Sylvester hittas mördad, bokhandlaren knuffas framför en buss och en av ungdomarna misstänks kan hon inte låta bli att försöka ta reda på vem som har gjort vad.

Jag började läsa den här boken härom kvällen – och inledde då med högläsning för Fästmön. Den är väldigt rolig och så där på pricken när det gäller mänskliga karaktärer och deras tillkortakommanden. Pastor Viveka är en varm och underbar figur mitt i berättelsen och livet, men hon uppfattar inte sig själv särskilt positivt. Eller i vart fall har hon distans till sig själv och ett stort mått självinsikt. Hon bär då och då t-shirtar med ilskna budskap under prästskjortan och hon tänker en massa. Som i första boken vimlar här av udda existenser. Den här gången tycker jag att författaren har fått till dem riktigt bra, även bögparet. Skildringen av Povel, som har aspergerdiagnos, känns mycket trovärdig. Mordhistorien är så där lagom läskig, för det här är verkligen en mysdeckare med fokus på människor, inte mord, egentligen.

Toffelomdömet blir det högsta. 

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, HBTQ, Jobb, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Pastor Viveka och hundraårsjubileet

  1. MarveW skriver:

    Härligt bok, lättsam att sluka.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.