En film: Simon och ekarna (2011)


Ett inlägg om en film.Simon och ekarnaFör många år sen läste jag
några av Marianne Fredrikssons böcker. Det var en kollega som rekommenderade dem till mig när jag hade en liten kris i livet. Igår visade SvT en filmatisering av en av dessa böcker, Simon och ekarna (2011). Boken kom ut redan 1985. Det är den första av författarens böcker som har blivit film. Fästmön och jag höll oss vakna genom hela filmen, kors i taket!

Filmen handlar om pojken Simon som växer upp i ett arbetarklasshem. Han är en drömmare och tycker om att läsa böcker hellre än att skaffa vänner. Faktum är att hans enda vän är en ek (inte ens plural…). Men så får Simon möjligheten att börja i läroverket och där blir han kompis med Isak, som är jude. Isaks föräldrar är rika, men hans mamma är psykisk sjuk och så gott som frånvarande som förälder. Vid ett tillfälle har mamman, som är livrädd för nazister, nästan ihjäl sin man och sonen genom att sätta eld på deras hem. Isak får bo hos Simon och passar snart bra in där – medan Simon passar bättre ihop med Isaks pappa. Det finns många hemligheter kring Simon och när de flesta av dem uppdagas söker han sanningen – och rötterna.

Det här en väldigt gripande film. Vid första anblicken verkar Simon ha ett bra liv, men han passar inte riktigt in (i slutet avslöjas ”allt”). Det var så mycket som var skamligt på 1930-talet. Och kriget… det förstörde så många av de människor som ändå överlevde det. Filmen har många bottnar och sätter igång en hel del tankar. Jag minns inte så mycket av boken, men i det här fallet kan jag i alla fall lova att filmen är mycket bra.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Film, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.