Kulturnatten 2017: Kulturellt på hemmaplan


 Kära dagbok…

Böckerna Viskar ditt namn och Döden kvittar det lika

Bokbyte från sorgligt till spännande – Toffelkulturellt!

Nej, det där med Kulturnatten kändes inte riktigt lockande igår. Det hade säkert känts annorlunda om solen hade skinit åtminstone, men… Förr om åren har vi åkt ner på stan om vi har kunnat. Innan har vi sett ut tusen och en saker vi har velat titta på. Sen har det blivit typ… tre. De populära evenemangen har varit slutsålda och entréavgifter har var varit höga. Vi har ätit mat med värdelösa plastbestick på papptallrikar vilandes på soptunnor. Och jag har trampat i hål i gatan och sträckt ledband, tappat en porslinslagning i en tand och… vi har gått ett och samma varv som i princip har slutat med att vi har köpt en massa übersöta godisremmar som vi har vräkt i oss när vi kommit hem. Kort sagt: Kulturnatten kändes lite överskattad för min och Fästmöns del. Så på eftermiddagen skickade jag ett sms till henne på jobbet där jag föreslog lite eget kulturellt på hemmaplan. Anna nappade! Jag läste därför ut den sorgliga boken och bytte till en deckare som jag ska recensera. Därefter kvick-städade jag mitt hem och åkte och hämtade Anna från jobbet på eftermiddagen.

Vi inledde med att åka och handla åt en tant samt köpa lösgodis. Jag har syndat rejält på godisfronten i veckan, så jag borde verkligen inte ha köpt nåt. Men det gjorde jag. Sen tog vi en liten åktur för att titta på nåt riktigt spännande, lite av en dröm faktiskt. Vi köpte även med oss spisbränsle hem (!), men se, maten fick Taste of India tillaga – vi åkte dit och hämtade. Maten smakade lika bra som sist, med den skillnaden att vi åt vid mitt köksbord igår. Vi tog var sin öl till maten och det var helt rätt måltidsdryck. Förrätten blev precis som förra gången papadams med chutney. Till huvudrätt den här gången valde jag Chicken Bhuna eftersom den skulle ha lite sting. Jag blev erbjuden att kocken skulle göra en extra stark sås och det slog jag till på. För säkerhets skull köpte jag naan också ifall riset inte skulle dämpa hettan. Men… inga problem. Maten var som vid premiärbesöket… ljuvlig!

 

Eldlykta

Min julklapp från jobbet 2016, fådd i augusti 2017.

Det blev en ganska ruggig kväll – utomhus, alltså. Det var visserligen ovanligt varmt, cirka 15 grader, men här i Slummen New Village eldar bostadsrättsföreningen inte för några skatkärringar – här får skatkärringarna elda själva. Elementen är iskalla. Det var eldandet jag skulle ha spisbränslet till. I julklapp från jobbet förra året fick jag nämligen ett presentkort att använda för att välja själv på nätet. Det hann bli augusti 2017, tror jag, innan jag bestämde mig för att köpa en eldlykta. Igår kväll kom den mycket väl till pass. Det var riktigt rofyllt att sitta och glo på den medan vi sippade på kaffe efter maten. Bäst av allt var att bränslet inte luktade nånting och dessutom kom bra överens med mina luftrör – jag kände inget obehag alls. Faktum är att lyktan tändes två gånger under kvällen, men vi var noga med att den skulle svalna mellan gångerna. Den medföljande manualen var inte särskilt utförlig och såväl eldkvävare som dekorationsstenar saknades. Allt gick emellertid bra, fast eld ska en ha respekt för. Halva spisbränsleflaskan gick åt och brinntiden var cirka en timme/eldning. Vi fick upp värmen rejält när vi sen såg Harry Potter.

Harry Potter

Harry Potter är klok, han. Jag önskar att jag hade hans omdöme.

 

Regn på fönstret orkidé

Regnet bara tilltog, så det kändes rätt skönt att vara hemma och inomhus.

Harry Potter visade sig vara en klok liten pojke och filmen var lång, men bra. Den slutade strax efter klockan 23 och då blev det tandborstning och sänggång eftersom Anna skulle upp tidigt för att jobba. Alla jobbar som bekant inte kontorstid. Jag hade utlovat skjuts till jobbet, så jag tog bara ett glas vin till filmen, ingen mer alkohol.

Och medan Kulturnatten fortskred tilltog regnet. Det kändes inte som om vi ångrade att vi inte åkte ner på stan för att i stället vara kulturella på hemmaplan. Rätt skönt att vara hemma och inomhus och att kunna ägna sig åt kultur på egen hand. För läsning, intagande av indisk mat, eldlyktande och filmtittade är kulturaktiviteter även om de sker hemma. Nån inpackning av balle* skedde emellertid inte, tack vare (!) regnet.

∼ ♦ ∼

*inpackning av balle = täckning inför vintern av balkongmöbler och balkongmöbler med presenningar


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Familj, Film, Jobb, Mat, Personligt, TV, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.