Omgiven av idioter. Hur man förstår dem som inte går att förstå


Ett inlägg om en bok.Thomas Eriksons bok Omgiven av idioterGanska lång tid jagade jag Thomas Eriksons bok Omgiven av idioter, med undertiteln Hur man förstår dem som inte går att förstå,
 När den fanns med i utbudet vid årets bokrea i februari skulle jag slå till och köpa den. Fast då köpte ”alla andra” den också. Ett tag gav jag upp om den. Köpte nyutkomna romaner och pocketböcker på loppis i stället – skönlitteratur är väl roligare än en fackbok..? Men så för ett tag sen erbjöd sig en av mina läsare att skicka sitt ex, som hon hade läst, till mig. När boken kom började jag läsa den omedelbart, parallellt med skönlitteratur. Och nu har även jag slagit ihop pärmarna till ”idiotboken”, de sista sidorna läste jag nu på lördagsmorgonen.

Den här boken handlar om kommunikation mellan människor. Människor som är olika. För vi är alla olika och det är inget nytt. Författaren ställer upp fyra huvudtyper som han ger färger och egenskaper. Som läsare får jag tips i hur jag ska bemöta människor som är lika mig själv – eller totalt olika. Eller hur människor reagerar på stress, nåt som är olika för olika typer. Vidare ges jag vissa insikter i hur olika människor angriper – eller tar sig an – arbetsuppgifter.

Jag läste den här boken med blyertspenna. Många markeringar blev det. Den största vinsten blev förhoppningsvis bättre självinsikt. Till att börja med försökte jag nämligen lista ut vilken färg jag är som människa. Inte helt enkelt… Och det kanske är där självinsikten kommer in..? Under läsningens gång försökte jag sen färgkoda människor på jobbet, familjen etc – allt i syfte att bättre förstå varför de – och jag själv – reagerar så (olika) som vi gör.

Den här boken har jag stor nytta av, både i min roll som kommunikatör, men också i rollen som människa. Med all säkerhet köper jag uppföljaren, Omgiven av psykopater, en bok som kom ut i maj i år.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini


Vilken färg jag är??? 
Tja, jag ser mig som en blandning av alla färgerna, men en hel del rött, en lika stor del gult som blått och en dutt grönt… (Personlighetsklyvning? undrar hobbypsykologen.)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Jobb, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Omgiven av idioter. Hur man förstår dem som inte går att förstå

 1. MarveW skriver:

  Så intressant. Jag har sett boken men inte förstått om den är seriös. Låter läsvärd.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jag tyckte att boken gav mig mycket, många verktyg att ta till i jobbet, främst. Sen är den skriven på ett lättsamt sätt, det är ju nån form av populärvetenskap. Men… Den fick inte högsta betyg för att den var dålig utan för att den är mycket bra, ju. 😛

   Gillad av 1 person

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.