Olivia


Ett inlägg om en bok.Dorothy Stracheys bok OliviaFrån besöket på Tate Britain i London
följde ett par böcker med hem, en tjock fackbok och en tunn roman. I kväll läste jag ut den tunna romanen Olivia, skriven av Dorothy Strachey och utgiven första gången 1949. Detta är en nyutgåva i pocket i den så kallade vintage classics-serien, utgiven av Penguin.

Den lilla romanen, för övrigt författarens enda, är på strax över 100 sidor. I centrum står 16-åriga Olivia, som sänds till Paris för att avsluta sin skolgång hos mademoiselle Julie och mademoiselle Cara. Olivia blir snart en av mademoiselle Julies favoritelever. Och en dag upptäcker Olivia att hon är förälskad i sin fröken. Mademoiselle Julies liv är emellertid inte så enkelt och självklart slutar det hela i… katastrof och död.

Idag är det här en ganska söt och oskyldig bok – katastrofen och döden till trots. Jag kan tänka mig att den sågs på med helt andra ögon när den kom ut. Jag älskar det vackra språket och känslorna som bara ryker ur bokens sidor, samtidigt som jag inser att det är aningen överdrivet – precis så som tonåringars känslor är än idag… Det är roligt att det ges ut äldre böcker och även böcker som kanske inte har fått så stor uppmärksamhet av olika skäl och böcker som kan vara lite smala.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.