Helgen 7 – 9 april 2017: Göranden och låtanden


 Kära dagbok…


En helg har snart passerat. 
Det känns jättekonstigt att inte behöva kliva upp senast 6.30 i morgon bitti och ge mig iväg. Nu har jag semester i dagarna tre för att fira Fästmön som har födelsedag en av dagarna. I morgon ska jag visserligen upp och iväg, men inte tidigt. Jag inleder med att åka till polisen och försöka ordna pass. Därefter ska jag bland annat åka och hämta tårtor.

Men det är i morgon. Det är ännu helg och Sverige håller fortfarande på att hämta sig från det hemska som skedde i Stockholm i fredags eftermiddag. För min del har det varit en lugn helg. Jag har vilat och hämtat krafter och inte gjort så där väldans mycket. Här kommer i alla fall en resumé, så att jag inte glömmer de här dagarna:

Litteraturen

I fredags blev det bokbyte. Jag läste ut det jag ser som årets hittills bästa bok och påbörjade en gammal hederlig detektivroman som jag fick av vännen Agneta innan hon flyttade förra året. Det är en sån där bok där männen är antingen undersätsiga eller svartmuskiga och kvinnorna bär kläder i crimplenePD James bok Smak för döden är på nästan 500 sidor. Jag har plöjt större delen av dem, men inte alla, för som mamma brukade säga

”Jag kan inte läsa HELA tiden.

Det har inte varit så mycket annat på TV än döden, så jag har så att säga kompletterat genom att läsa om den. Det var knappt att jag vågade lägga ut bilder på boken på Instagram eller skriva om den. Med tanke på dess titel är det säkert nån som tar illa upp. Men gör inte det, snälla nån, detta är bara en bok, bara fiktion. Jag har läst på morgnarna i sängen, vid måltider i köket, i läsfåtöljen i arbetsrummet och i bästefåtöljen i vardagsrummet. Med andra ord: lite har jag allt rört på mig… Glöm inte bort, för övrigt, att jag har tolv bokhyllor. (Jag glömde den tolfte när jag skrev till en bekant i sociala medier igår.) Då rör jag mig lite – mellan hyllorna… Vem vet, jag kanske blir som Mäster Fritz, en bok jag hittade i min postbox när jag kom hem från frissan! Enligt Fenan Lena på mitt jobb hade mäster Fritz böcker överallt hemma – till och med i badkaret. Så praktiskt, då slipper man skura det!

Detta bildspel kräver JavaScript.


Ätandet och drickandet

Tja, det har ju varit helg och jag kan uppenbarligen inte låta bli att helt tappa moralen då vad gäller det jag stoppar i mig. Det började redan i fredags förmiddag – ja, fredag är helgstart! – när jag åt en chokladmuffin på jobbet. Hos frissan M blev jag bjuden på kaffe och chokladkaka. På kvällen orkade jag inte/hade jag ingen lust som vanligt att laga mat, så jag åt kex och några bitar ost som var kvar från förra helgen. Sen stoppade jag i mig lite ostbågar. Igår ansträngde jag mig lite i alla fall och tog fram tre bitar stekt kalkon ur frysen. Dessa åt jag tillsammans med klyftor och sås på kvällen. Vinet var italienskt, mellandyrt och högklassigt. Jag slurpade även i mig en matlagningsöl och ett glas av det som återstod av förra helgens vin. Ändå orkade jag gräva i påskägget efter smågodis. Men samtidigt, det ligger inte där enbart för påseende. Till frukost har jag inte ätit påskäggsgodis men väl kokt ägg och rostat bröd lördag och söndag, i lördags hyfsade jag ett par sillburkar och tog några bitar inlagd sill till. Varmrökt lax passade bra till söndagsmiddag.

Detta bildspel kräver JavaScript.


Övrigt görande

I fredags efter jobbet var jag hos frissan och fixade håret. Lite slingor har gjort att det har fått ett lyft. Som vanligt är jag rakad i nacken och har mer hår uppe på huvudet. Jag är nöjd. Nån skönhet är jag inte, men håret är i alla fall fint. Jag bjuckar på en repris av hur jag såg ut som nyklippt i bildspelet nedan. Nu har det gått ett par dar sen dess och jag är mer mitt vanliga rufsiga jag. Jag fick trevlig post och jag fick post via vilken jag förde över gravrätten på mina farföräldrars grav till mig själv när jag kom hem i fredags. Ångest. På kvällen skurade jag badrummet och duschrummet/toan samt dammade. Jag ställde fram mammas äggsamling (några ägg är mina också) och fick skratta lite åt godisråttan som varit framme.

Lördagen inleddes med litteratur – se ovan! Jag tog en promenad med snabeldraken* samt påskpyntade lite till och efter det en skön dusch. Ett par ärenden var jag ute i och allt kan jag inte avslöja här. Medan jag var ute hade mammas hallmatta fått luft på ballen** – notera inte balleräcket***! Den tog jag sen in och la på i arbetsrummet, sida vid sida med den äldre kelimmattan. Det blev mycket snyggt och färgrikt! På eftermiddagen hämtade jag Anna när hon hade slutat jobba. Vi åke och handlade på ICA Heidan och jag fick tag i små rackarns halogenlampor med rackarns liten text på förpackningen (sån som Toffelögon inte klarar av). Det blev lite av en chansning, men när jag kom hem såg jag att det hade blivit rätt lampor. Framåt kvällningen lagade jag mat som jag åt – se ovan! – och rafsade i påskägget efter smågodis och läste. TV:n stod på i bakgrunden för att få lite ljud (Kommissarie Lewis). Plötsligt var klockan ändå midnatt när jag gick och la mig.

I morse vaknade jag vid sjutiden, men försökte blunda en timme till. Sen låg jag och läste till klockan tio. Strykbrädan revs fram och jag ägnade mig åt svartjobb, det vill säga jag strök svarta kläder. Jag skrev lite grann både igår och idag, som synes, och så har jag börjat packa min ryggsäck. Det var en rätt tung dag idag och jag saknade mamma. Därför tog jag upp vår tradition om att skrapa en Trisslott på söndagar. Tyvärr fanns ingen mamma att ringa och tala om att jag hade vunnit.

Pyjamasbyxorna var på ända till eftermiddagen när jag skulle åka och hämta och skjutsa hem Anna från jobbet. Vädret har varit lite mer åt det soliga hållet idag, men nån lust att gå ut ensam har jag aldrig om jag inte måste. Det är en stor skillnad mot i Motala, där jag mer än gärna går ut och strosar längs med sjön etc. Hälsporren har ändå gett sig till känna här i helgen, så vi får se hur det blir med strosandet när jag åker till Motala senare i månaden. Jag fick i alla fall ett par promenader – en till garaget och en från garaget.

Detta bildspel kräver JavaScript.


Det har inte varit nån bra dag idag. 
Oron från den senaste krisen satte klorna i mig och jag kom inte undan vare sig genom att läsa eller se på TV, det senare gjorde bara det hela värre. MEN… ett beprövat knep är att gå till Tokerian, vilket Anna och jag gjorde innan jag skjutsade hem henne. Då fick jag till och med skratta mitt i eländet. Tokerian never changes… TACK för att du finns, Willys!

Skumma höns

Ja nog är de här hönsen skumma… De är liksom inte ens höns utan påskharar… Eller möjligen skvader..?

∼ ♦ ∼

*snabeldraken = dammsugaren
**ballen = balkongen
***balleräcket = balkongräcket

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Familj, Jobb, Krämpor, Mat, Personligt, Sociala medier, TV, Vänner, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Helgen 7 – 9 april 2017: Göranden och låtanden

 1. Anneri skriver:

  Ha ha… skumma höns, de skulle jag vilja se 😉

  Gilla

 2. Marie: Mitt skrivliv skriver:

  Hahaha, underbart! Känner med ens att jag måste ha lite skumma höns inför påsken, bör liva upp stämningen en del.

  Gilla

 3. Det verkar som du hunnit med mycket i helgen, mer än jag kan jag säga, men, har umgåtts med döttrarna i dagar två, det var mycket trevligt iaf.

  Skumma höns, är det du och Anna det 🙂 🙂

  Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.