Torsdagen den 7 juli 2016: Kärt litterärt


 Kära dagbok…


Vilket spännande bokpaket jag hämtade igår! 
Och så snabb leveransen från Bokus var. Eller leverans och leverans… Jag fick ju hämta paketet själv och det gjorde jag på ICA Heidan precis som jag önskade. Fyra böcker packade jag upp, varav tre ganska nyutkomna. Nu fyller jag på mina att-läsa-hyllor. I sovrummet har jag en vit bokhylla som jag har ärvt från Fästmön. Det tog inte lång tid att gå ifrån min princip att inte sova med en massa böcker… Hyllan var ursprungligen tänkt för DVD-filmer, tidskrifter och lite diverse. Nu är består plötsligt två av hyllplanen av olästa böcker… Notera att jag dessutom har ett halvt hyllplan olästa böcker i en av bokhyllorna i hallen och något mer i hyllan i gästrummet. Men notera också att det är kärt litterärt och långt ifrån ett besvär. Så länge jag inte ska flytta…

Fyra böcker

Innehållet i gårdagens bokpaket.


Det finns som sagt redan böcker hemma som jag inte har läst, 
men det är också roligt att få köpa några nyutkomna böcker nu när jag har lön och ekonomi för det. Mari Jungstedts nyaste bok var en självklarhet. Författaren tar livet av folk på Gotland, Böckerna är lättlästa och ofta bladvändare.

Sofie Sarenbrant är en författare som jag tycker har vuxit. Jag var inte så imponerad i början, men nu tycker jag att hon skriver riktigt bra deckare. Jag gillar dessutom att hon skriver korta kapitel, för då är det lättare för mig att läsa, känns det som – jag som tar alla tillfällen till läsning i akt. Tiggaren kom ut så sent som i slutet av maj i år.

Kristina Appelqvists deckare utspelar sig i universitetsmiljö. Jag började läsa hennes böcker för några år sen när jag jobbade på ett annat av Uppsalas universitet än det jag jobbar på nu. Boken Smultron, bröllop och döden kom ut för en månad sen i morgon, faktiskt.

Slutligen slängde jag med en pocketbok i min beställning. Det blev tredje delen av Karl Ove Knausgårds Min kamp. Jag bara vill och måste fortsätta läsa alla böckerna i serien!

För tillfället läser jag en bok av en författare som bor här i länet. Det blev en ganska stor omställning för mina litterära ögon att byta från en bok skriven lite som en saga med Burma som miljö till en bok som handlar om vardagsliv i Bålsta i Sverige. Dessutom utspelar sig min bok på gång vid juletid. Men det är rätt skönt att få svalka av sig litterärt så här när sommaren är het och solig. För övrigt är den här boken så ny att den faktiskt inte har kommit ut än. Den har morgondagen som preliminärt utgivningsdatum och jag har fått ett recensionsexemplar.

Bok och solbrillor

En bok att svalka av sig med.

 

Toffelverkstad

Lennart och Bengt bor i en toffelverkstad och jag jobbar i en.

När en jobbar på sommaren och ”alla andra” har semester, då får en roa sig lite extra mycket med böcker, tycker jag. Men jag ska erkänna att jag faktiskt inte har nåt emot att jobba. Jag har emellertid inte fått tillräckligt med tid över än för att läsa in mig på djupet och orientera mig här och var. Det är fortfarande ofta akututryckningar. Det tycker jag är roligt, för det ger fart och fläkt över arbetet. Sen tillkommer förstås fasta arbetsuppgifter som jag har fått eller skapat själv, men många av dem ligger nere nu i sommar. Genom blandningen av det akuta och det planerade blir jobbet som kommunikatör så himla roligt! Än så länge känns det som om det här nog är det mest spännande kommunikatörsjobbet jag har haft – även om en del av mitt hjärta alltid finns kvar på det andra universitetet här i stan. Igår kväll när jag satt på ballen* och läste om Lennart och Bengt i senaste numret av Antiktidningen skrattade jag lite när jag såg att de bor i en före detta toffelverkstad. Jag brukar nämligen i tanken kalla mitt jobb för just… toffelverkstad!

Kaffe och kakor

Det blev Lisas kakor till kvällskaffet igår.

Gårdagskvällen blev härligt lugn och skön och jag kunde sitta och njuta i relativ tystnad på ballen. Det är en förutsättning för att kunna ägna mig åt recensionsboken på ett seriöst sätt. Det mumlades lite här och var, men tack och lov slapp jag grillrök och gapskrik större delen av kvällen. Lite bolldunk var det visserligen eftersom somliga anser att tennisbanan är en fotbollsplan. Jag passade på att fixa lite pressokaffe och grävde fram de fyra återstående kakorna från påsarna som Lisa hade med sig till vår lunch härom fredagen. Inget får ju förfaras och jag ville ju avnjuta kakorna innan de blev håriga eller fick ben.

I kväll har jag lite smått att fixa med, bland annat vattna krukväxter och mata husdjur hos Lucille. Problemet är bara att hon knappt lämnade nån mat till husdjuren. Eftersom Anna är kattvakt föreslog jag igår att vi kunde mata Jerrys katter med Lucilles akvariefiskar, men med tanke på hur matglada katterna är så tror vi inte att de blir mätta…

I morgon väntar lunch med före detta arbetskamraten E på ett kafé i en av Uppsalas trädgårdar. Sen är det helg. Redan. Mina planer involverar Anna, som jag har en dejt med lördag-söndag. Men har DU några helgplaner??? Eller struntar du i att det är helg och har semester UTAN planer??? Skriv gärna några rader i en kommentar nedan och berätta!


*ballen = balkongen

 


Livet är kort. Böcker, dä ä mitt liv, dä si!

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Familj, Film, Jobb, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Torsdagen den 7 juli 2016: Kärt litterärt

 1. Agneta skriver:

  Jag hämtade mitt paket med Sarenbrant och Jungstedt på Preem här i byn i fredags jag :-)!
  Så jag har lovat Anna att börja läsa snarast, hon vill låna. Det blir lördagssysslan det, på söndag ska jag och Vilton leka när hans mamma och lillebror sover middag (Melvin är usel på att sova nattetid, så V och jag ska gå till nån lekpark så Anna kan få sova ikapp lite).

  Karlarna ska gå upp i svinottan på söndag och åka till Tyskland på shoppingresa – kluckande varor står på inköpslistan!

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Det låter som om du och J har funnit er tillrätta helt och hållet! Jag är SÅ glad för er skull! Nu ska du njuta av barn och barnbarn – och läskiga deckare. Vi får se sen om vi tycker lika om böckerna. Jag ska nog ta nån annan bok före Jungstedt och Sarenbrant, bara.

   Ha en go helg! 😛

   Gilla

 2. måste erkänna att jag skrattade åt idén att mata katterna med fiskarna 🙂 🙂

  Helgplanerna är att ta det lugnt och bara njuta av ledighet i helgen, nästa helg blir det dock 50 årsfest hon en vännina så då tar jag igen för en lugn helg 🙂

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Visst var det en lysande idé? Först. Sen kom ju Anna på att det inte är så mycket mat på små guppies, så… 😆

   Vila har sin tid, fest sin. Njut! 😛

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.