Ristmärken


OBS! Anonyma kommentarer publiceras inte – se Reglerna!

Så här gör du när du kommenterar:

  • Skriv din kommentar som vanligt i kommentarsfältet.
  • Snegla åt vänster. Tre ikoner syns – WordPress, Facebook och ett brev.
  • Klicka på brevet (om du inte har WordPress-konto förstås eller vill använda Facebook) och fyll i dina uppgifter.
  • Klicka sen på Svara.
  • Ingen mejladress syns utåt, bara inåt så att jag kan verifiera.

Ett inlägg om den sjätte delen i Ölands-sviten.



Johan Theorins bok RistmärkenTill påsken 2024 nätshoppade jag två påskekrim att läsa. 
Det blev bara en läst och en påbörjad. Men jag ser det inte som att jag inte orkade läsa utan att den som spar hon har (att njuta av längre). Johan Theorins bok Ristmärken är den sjätte delen i hans Ölands-svit, en serie som bara skulle innehålla fyra böcker. Tur för mig igen att det har blivit flera.

Polisinspektör Tilda Davidsson är höggravid när hennes kollega Amor går in i ett mörkt hus på norra Öland. Tumult uppstår och Tilda, som har väntat i bilen, går in. Där finner hon ett äldre par som har dött. Mannen har legat död i flera veckor, medan kvinnan har blivit mördad samma dag. Men Amor är skadad och Tildas förlossning startar. Tildas släkting Gerlof vet att huset, en isolerad gård, användes vid hemliga projekt under andra världskriget. Han inser att de märkliga dödsfall som drabbade ön då inte är glömda. Det går en mördare från det förgångna lös.

Det är en spännande start på den här boken. Mörkret gör att varken karaktärerna eller läsaren vet exakt vad som sker. Modiga Tilda går in, trots att bebisen är på väg. En kamp mot tiden direkt, med andra ord. Kapitlen är skildrade ur de olika karaktärernas synvinkel. Tydligt anges vem som står för tankarna. Trots att det är flera personer blir det inte rörigt. I stället ger greppet en annan dimension till berättelsen plus att det skapar tankar och funderingar hos läsaren hur saker och ting ligger till.

Boken kopplar ihop dåtid och nutid i två parallella berättelser. Karaktären Gerolf, den gamle mannen på äldreboendet, släktingen till Tilda, har fortfarande en central roll, särskilt i upplösningen. Den här gången är det inte direkt några inslag av det övernaturliga eller spökerier. Det saknar jag lite grann. Däremot spökar pengabegär, soldatliv i Sverige under andra världskriget, spionage och familjehemligheter förr och nu.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Ölands-sviten:

  1. Skumtimmen (Jag har läst boken, men för länge sen. Länken går till filmen baserad på boken.)
  2. Nattfåk (Jag har läst boken, men för länge sen. Länken går till författarens sida om boken.)
  3. Blodläge
  4. Rörgast
  5. Benvittring
  6. Ristmärken (läs inlägget ovan!)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ristmärken

  1. Den här ser jag verkligen fram emot att läsa! 🙂

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.