Sveas son: en berättelse om folkhemmet


OBS! Anonyma kommentarer publiceras inte – se Reglerna!

Så här gör du när du kommenterar:

  • Skriv din kommentar som vanligt i kommentarsfältet.
  • Snegla åt vänster. Tre ikoner syns – WordPress, Facebook och ett brev.
  • Klicka på brevet (om du inte har WordPress-konto förstås eller vill använda Facebook) och fyll i dina uppgifter.
  • Klicka sen på Svara.
  • Ingen mejladress syns utåt, bara inåt så att jag kan verifiera.

Ett inlägg om den första delen i Folkhemmet-serien.



Lena Anderssons bok Sveas son

Förra året hade jag visst varit snäll. I vart fall fick jag julklappar. Flera av dem var av litterär natur. En del kastade jag mig över, andra sög jag lite på. I slutet av januari 2024 högg jag tag i Lena Anderssons bok Sveas son: en berättelse om folkhemmet. Den boken hade funnits ett tag på min inköpslista eftersom jag hade fått uppföljaren som sommarpresent av min avdelningschef sommaren 2021. Och böcker i serier ska ju läsas i rätt ordning. Tack till givaren, vännen FEM!

Författaren själv skriver i sin presentation av boken att hon ville skriva en bok om en människa som gjorde folkhemmet möjligt och som tog ansvar för det. Möbelsnickaren Ragnar Johansson föds 1932 och är både en handens man och tankens. Han dyrkar själva idén om staten, medan människan faller hela tiden, tyngd av svagheter. Ragnars mor Svea Svensson kommer från en annan tid och det fattiga bondesamhället. För Ragnar representerar hon en kvarleva från en värld som aldrig kommer tillbaka. Men det är Ragnars dotter Elsa som konstaterar att Ragnar är svensken – och det är inte beröm…

I den här boken är karaktärerna mest typer. Det intressanta är miljöskildringarna, det vill säga skildringarna av tiden, folkhemmet och utvecklingen av Sverige från bondestat till välfärdssamhälle. För det får en ändå säga att sossarna byggde. Ragnar, bokens huvudperson, är en stelbent och underlig figur med fasta åsikter. Hans åsikter är de rätta och sina nära och kära är han ganska empatilös gentemot. Ibland blir Ragnar inte riktigt trovärdig, han är som en träklabb. Men det är givetvis intressant att läsa miljöskildringarna även om de stundtals staplas på varandra. Författaren är en driven skribent. Det är bra flyt i texten och det jag trodde var en lite tråkig bok visar sig vara en historisk pärla om vårt land. Jag ska genast kasta mig över nästa del som har varit i min ägo sen sommaren 2021.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Folkhemmet-serien:

  1. Sveas son: en berättelse om folkhemmet (läs inlägget ovan!)
  2. Dottern: en berättelse om folkhemmets upplösning

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Sveas son: en berättelse om folkhemmet

  1. Mösstanten skriver:

    Sveas son tyckte även jag var bra. Jag var tvungen att läsa min text om boken för jag kom inte ihåg. Men jag har inte läst fortsättningen. Borde nog. Det blir intressant att höra vad du tycker om den.

    Gilla

  2. Mösstanten skriver:

    Nu blev kanske min kommentar anonym av misstag.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.