Klämfredagen den 26 maj 2017 lunchtid: ”…utan fredade zoner…”


 Kära dagbok…

Rumsask på balkongen

Jag kunde ha pratat med mina växter.

Tänk att det fortfarande är så att jag vissa dar inte pratar med en enda människa. Igår var en sån dag. Jag använde inte min röst en enda gång. De enda kontakter med levande människor jag hade var via Instagram, bloggen och per sms. Lite ruggigt, tänker kanske somliga. Själv tänker jag att jag fortfarande är van, att jag fortfarande har isoleringen i mig, den som bröts i maj förra året. Ja, det flesta av oss är väl utvecklingsbara. Jag kan i vart fall säga att jag inte är densamma som jag var innan De Sju Svåra Åren. Så här efteråt, när jag hann glädjas två (2) timmar innan mamma blev sjuk i höstas och nu, när jag har kämpat mig igenom sorgehalvåret, kan jag konstatera att livet är raserat. Men jag har fan i mig byggt upp det igen – fast det ser förstås annorlunda ut. Jag kan i vart fall ärligt säga att jag har accepterat att jag inte får svar på mitt varför.

Dreamknapp

Några drömmar har jag inte idag.

Men nånting i mig är trasigt för alltid. Till exempel vågar jag inte ha några drömmar. Det trasiga går inte att laga helt, så jag har bara att försöka gå vidare, ta nya vägar i stället. Jag vet att det går – jag är en känd överlevare, till mångas irritation och vissas beundran. Själv avskyr jag skrävlare. Jag tvingades lyssna på en sån en stund i natt. Det är ganska orättvist att en bara kan blunda för synintryck, men inte göra det motsvarande för hörselintryck. En del människor tycker bara att de är så oerhört fantastiska och mäter sin framgång kvantitativt. Jag känner sorten, jag har levt med en sån person. Sen finns det andra som är duktiga, men ack så tysta. Dem försöker jag lyfta fram när jag kan, särskilt i tjänsten. Alltid något!

∼ ♦ ∼

Natthimmel i maj

Himlen i natt.

Det blev sent igår. Jag läste ut Häxan och när jag hade skrivit om den ville jag inte gå och lägga mig. Jag tog en öl på ballen* och satt där och filosoferade en lång stund i mörkret. Natten var sval, huvudet kokade av tankar. En del av dem har jag fäst i det här inlägget ovan.

Jag brukar älska dessa nätter, men det var på den tiden vakna människor respekterade att andra inte var vakna. Tystnad är numera bara att önska och be om. Jag blir ibland så… störd att jag funderar över om blandning är så väldigt bra. Kanske inte för mig, inte i alla lägen.

∼ ♦ ∼

Kaffe och boken Handen på sängen

Kaffe och boken Handen på sängen. Notera det blekvita Toffelsmalbenet överst till vänster i bild.

Klockan var nog närmare halv två när jag gick och la mig. Förvånad vaknade jag vid sextiden i morse, glodde på klockan och somnade om. När jag vaknade igen var det förmiddag. Jag fixade som vanligt kaffe och låg sen och läste min bok på gång i sängen. Dessvärre fann jag ingen ro. Kanske berodde det på barnet som utanför mitt öppna sovrumsfönster envist plingade på sin ringklocka på cykeln eller också var det musiken som dundrade ut från ett annat hems öppna fönster. Jag inser att sommaren blir lång och tuff utan många fredade zoner. Vart ska jag ta vägen när tillvaron blir alltför full av intryck? Det känns som om det inte finns nån plats för mig.

Böckerna Häxan och Handen

Böckernas världar är till viss del fredade zoner för mig, men jag behöver hitta ett sätt att stänga av andra intryck.

∼ ♦ ∼

Planer för dagen? Idag måste jag ut och prata med människor. Jag ska äta nånting strax, fräscha till mig och åka och köpa blomjord och jättekruka till Ingrid**. Kanske planterar jag om Ingrid sen eller så väntar jag till kvällen. Framåt eftermiddagen ska jag hämta Fästmön från jobbet och skjutsa henne till en matvaruaffär – djur och människor behöver utfodring. För egen del tänker jag försöka få tag i kalkonfilé att steka ovanpå spisen. Till maten ska jag korka upp en riktigt fyllig och svindyr italienare (nåt sköj ska väl jag också få ha?). Gissningsvis intar jag maten i köket, baksidan är uppenbarligen reserverad åt dem som tar plats – till en lägre månadsavgift, mind you. Nej, livet är inte rättvist. Så passande då att se den andra och avslutande delen av The Kennedys: After CamelotDet är en familj som verkligen kan hävda att livet är… orättvist. Understundom.

∼ ♦ ∼

Dagens fundering gäller brandsäkerhet. Elektricitet utomhus, nära brinnade föremål… Är detta brandsäkert??? I vart fall är det tillåtet där jag bor. Själv får jag inte tända nåt mer än ett värmeljus, möjligen, uppe hos mig. Livets orättvisa igen. Framför allt ologiskt, anser jag.

Elektrisk golvfläkt vid grillen

En elektrisk golvfläkt, stående på trätrall, vid glödande grill på gräset. Det är brandsäkrare än på min balkong, enligt reglerna där jag bor.


*ballen = balkongen

**Ingrid = min yuccapalm


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Jobb, Mat, Musik, Personligt, Sociala medier, TV, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.