Blir vi dummare av sociala medier?


Ett inlägg om att läsa och skriva och om sociala medier.


 

I Svenska Dagbladet hittade jag en krönika signerad Margit Richter. Den lockade mig till läsning (!) för den handlar om just läsning. Margit Richter undrar varför vi är sysselsatta med att bli dummare genom att bilder – foton såväl som rörliga bilder – blir allt vanligare i sociala medier.

Vad baserar hon sin undran på? Margit Richter framför ju en åsikt i sin fråga. Att Instagram har gått om Twitter ser hon som en bit på vägen mot fördumningen, att Fejan premierar rörlig bild framför text en annan. Och Netflix har konkurrerat ut romaner, som pricken över i. Med mera. Detta leder, enligt Margit Richter till…

”[…] läsandet försvinner till förmån för visuella förströelser. Är jag elitistisk? Inte ett dugg. Men att försöka tuta i folk att det skrivna ordet bara är en av många likvärdiga kulturyttringar är den värsta sortens populism. Nej, man får inte ett lika stort intellektuellt utbyte av klämma en säsong av ”Orange is the new black” som att läsa till exempel Alan Silitoes novellsamling ”Långdistanslöparens ensamhet”. Däremot är det bekvämare för hjärnan – och sådant som är bekvämt för hjärnan bör man sky som pesten. […]

För egen del läser jag hellre än ser på rörliga bilder eller lyssnar på nån ljudbok. Jag vill att hjärnan ska få stimulans – och fantasin. Om till exempel en skådespelare läser en bok för mig blir min upplevelse störd eftersom h*n lägger in skådespelandet i inläsningen. Jag vill att min fantasi ska få löpa fritt från texten. E-böcker gillar jag inte heller. Att läsa för mig är mycket mer än att doppa näsan i en bok och bara… läsa… Det handlar om att hålla i en bok, känna doften av den. Och mest av allt: jag vill kunna läsa på riktigt så länge mina ögon klarar det.

Bokhyllor

Några av mina bokhyllor. Och ja. jag har läst ALLA böcker.


Men… självklart tycker jag att det är bra
att ljud- och talböcker liksom e-böcker finns, för det finns också människor som inte kan läsa på annat sätt än genom dessa. Synskadade, till exempel. Eller dyslektiker. Fast de som bara läser på det här sättet av bekvämlighetsskäl förstår jag mig däremot inte på.

troll

Det är många troll på Twitter som drar igång drev.

När det gäller Instagram har jag själv blivit mer aktiv där. Skälet är enkelt: det var länge sen jag gillade Twitter och på Instagram är folk snällare. Det försiggår såna veritabla drev där att jag backar. Drev, som ofta är igångdragna av troll. Twitter är inget ställe jag gillar att hänga på längre. Det ger mig ingenting. Det enda jag använder Twitter för är att puffa för mina bilder på Instagram och mina texter på bloggen. Eller för att klaga och gnälla. Då och då använder jag det för privata konversationer via DM*. Ett tag använde jag Twitter för att hitta lediga jobb att söka eller få snabba nyheter. Nyheter är jag fortfarande intresserad av, men dem hittar jag på egen hand. Och ett jobb har jag ju fått.

St Paulia

Blommor är också en del av min vardag.

Men ett annat skäl till att jag gillar Instagram mer än Twitter är att jag gillar att fota OCKSÅ, förutom att skriva. Ibland säger en bild mer än tusen ord, verkligen. Och ibland är det kul att visa i bildform vad jag gillar – eller inte gillar. Kort. Det händer understundom att jag lämnar det upp till betraktaren att tolka bilden också. Sen kan jag störa mig även på Instagram att allt är så… tillrättalagt ibland. Som när nån fotar bilder på den bok de läser och så står det nån stor jävla blomma eller fruktskål bredvid som inte har med boken att göra, ungefär (jag generaliserar, men du kanske fattar?). Men det är deras val och inte mitt. Jag behöver inte säga det till dem i nån sårande kommentar.

OK, jag fotar också mat och söta katter, men även andra saker i min vardag, sånt som bara sker eller uppstår. Ibland är det vackert, ibland fult. Så gör jag. Vill jag inte följa nån på Instagram avföljer jag. Detsamma gäller för dem som följer mig. Det är inte svårare än så.

Instagram och blogg är mina dagböcker i mångt och mycket. Mina subjektiva tankar och upplevelser. Tro inte att du känner mig för det! Du tolkar mina bilder och texter på ditt sätt ändå. Men jag ska alltid vara en skrivande och läsande människa så länge jag kan. Hur är DU??? Skriv gärna några rader i en kommentar och berätta!


*DM = direct message, privat meddelande mellan två på Twitter

 


Livet är kort. Att skriva och läsa är livsnödvändigt.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Diskutabelt, Jobb, Media, Personligt, Sociala medier och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Blir vi dummare av sociala medier?

 1. imsevimse skriver:

  Jag läser också gärna. Lyssnade på ljudböcker när jag busspendlade några år, men jag har så lätt att somna när jag lyssnar.
  Förr gav jag mig ofta in i diskussioner på nätet. Gör det inte så ofta numer. Orkar inte riktigt och orkar framför allt inte med alla idioter.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Det klart att det kan vara smart att lyssna på en bok när en pendlar, men… jag skulle nog hellre sussa en stund. 😛

   Vi är lika där. Jag orkar inte med alla galningar som hugger på minsta lilla. Det finns såna som bara hänger på sociala medier för att bråka. På engelska finns ett bra uttryck för den sorten, stirrer. (Ordet kan också betyda nåt man rör i t ex drinken med.) De måtte ha såna fattiga, futtiga liv när det enda deras tillvaro går ut på är att jäklas med andra.

   Gilla

 2. FEM skriver:

  Jag läser och läser och läser. Lyssnar på böcker gör jag inte! Det passar inte mig. Inte läsplatta heller. Fy, så tråkigt. Böcker på riktigt ska det vara. Enligt mig.

  Gilla

 3. SoP skriver:

  Läser tidningar och fackböcket,samt serier😊Lyssnar på skönlitteratur , skriver brev,blogg och allt möjligt. Och tar så in i flängbänken mycket bilder 😀

  Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.