Tankar efter en pandemi – och lärdomarna inför nästa


OBS! Anonyma kommentarer publiceras inte – se Reglerna!

Så här gör du när du kommenterar:

  • Skriv din kommentar som vanligt i kommentarsfältet.
  • Snegla åt vänster. Tre ikoner syns – WordPress, Facebook och ett brev.
  • Klicka på brevet (om du inte har WordPress-konto förstås eller vill använda Facebook) och fyll i dina uppgifter.
  • Klicka sen på Svara.
  • Ingen mejladress syns utåt, bara inåt så att jag kan verifiera.

Ett inlägg om en sommarpresent till mig själv.



Anders Tegnells och Fanny Härgestams bok Tankar efter en pandemiNär en inte har nån att skämma bort får en skämma bort sig själv. Jag gjorde det i litterär form och köpte fyra böcker i sommarpresent till mig själv. Först ut att bli läst var en inte så omfångsrik bok, men med ett tungt ämne. Tillsammans med Fanny Härgestam har Anders Tegnell skrivit boken Tankar efter en pandemi – och lärdomarna inför nästa

I den här boken ger Anders Tegnell, tidigare statsepidemiolig vid Folkhälsomyndigheten, sitt perspektiv på covid 19-pandemin. Boken har han skrivit tillsammans med journalisten Fanny Härgestam. I korthet handlar boken om Anders Tegnells erfarenheter från pandemin och de vägval som gjordes i Sverige, risker, försiktighet och intresset för hans person. Han skildrar också sin egen resa med en kringflackande uppväxt (född i Uppsala, uppvuxen och numera boende i Östergötland!), vistelse i Etiopien, som läkare i Laos och hans livslånga arbete och fokus på folkhälsa.

Jag ville läsa den här boken för att få en bredare bild av mannen som ingav mig trygghet under pandemin. Anders Tegnell är ingen märkvärdig person utan en vanlig man. Det var bilden jag fick via presskonferenserna under pandemin. Men genom boken har jag fått följa delar av hans läkarkarriär. Jag insåg rätt snart att Anders Tegnell var allt annat än vanlig. Han har inte backat för uppdrag i svårt utsatta länder. Det blev erfarenheter han bär med sig och som användes under arbetet med pandemier även här hemma i Sverige. Att kommunikation är otroligt viktigt hedrar honom och stärker i alla fall den uppfattningen jag hade.

När det gäller boken som sådan uppfattar jag vissa delar som lite slarvigt och löst sammansatta anteckningar. Jag tycker nog att man kunde ha fått ihop det hela bättre så att händelserna hängde mer samman. I slutet läser jag att Fanny Härgestam har byggt boken på intervjuer med Anders Tegnell och människor runt omkring honom. Ett och annat korrekturfel hittade jag, men förutom det och kompositionen är den här boken välskriven och informativ. Det var väldigt intressant att läsa om pandemiarbetet och om mannen som var det trygga ansiktet utåt i mina ögon. Jag hoppas att de viktiga lärdomarna inte faller i glömska.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Diskutabelt, Krämpor, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.