Onsdag kväll den 20 december och torsdagen den 21 december 2023: Fladder och sladder


OBS! Anonyma kommentarer publiceras inte – se Reglerna!



Kära dagbok…

Annas chokladkola

Kvalitetssäkrad chokladkola. Anna har gjort en perfekt kola!

Igår var en dag av full fart. Stress är inte det bästa för mitt hjärta, men nu är det som det är. Det finns alltid människor som drabbas av mer stress än jag, så jag ska väl inte klaga. Medan Anna höll igång i köket senare på kvällen, till exempel, kunde jag sitta i fåtöljen och ta det lugnt. Jag erbjöd mig att hjälpa till med kvalitetssäkringen av det tillagade. Chokladkolan fick högsta omdöme. Den smakade precis som kolan mamma och jag brukade koka till jul, men Annas var också perfekt i konsistensen. Mammas och min kola brukade alltid bli antingen för hård eller för mjuk. Kycklingköttbullarna, däremot, kvalitetssäkrades inte utan förpackades i burkar och frystes in för att inte nån ska äta upp dem i förväg. Nån skulle i såna fall troligen vara jag. Ingen av katterna har lärt sig att öppna frysar.

∼ ♦ ∼

Snöigt i barockträdgården

Vinter och snö igen i Barockträdgården.

Vintern och snön kom tillbaka igår, men tack och lov var det inte så kallt idag. När jag gick hemifrån i morse var det runt nollan. Lite senare sjönk temperaturen en eller ett par grader. Det är fullt med snö nu igen i Barockträdgården. Märkligt, jag fotade ju igår och då var där nästan snötomt. Idag blev det en vinterträdgård igen.

Jag gick min sedvanliga vinterväg till jobbet, uppför Carolinabacken. Blev inte särskilt andfådd, men det klapprade i bröstkorgen. Jag stannade för att fota domkyrkotornen i ett hål mellan två hus. Vila spelar ingen roll, det klapprar i bröstet när som. Gärna när jag ligger ner, faktiskt. Det gjorde jag förstås inte i Carolinabacken.

Domkyrkotornen från Carolinabacken

Paus i Carolinabacken för att fota domkyrkotornen.

 

I väntrummet

I väntrummet idag igen…

På jobbet jobbade Stora A och jag tillsammans med att lägga ut några notiser till chefer. Vi kollade först vad som skulle läggas ut och var överens om nio stycken. Jag tog fyra, han fem eftersom han är snäppet vanare än jag. Det hela gick bra, inga problem, och vi var båda klara före morgonens avstämningsmöten via Zoom. Sen ringde sjuksköterskan från min husläkarmottagning…

Sköterskan erbjöd mig en tid för EKG klockan tio. Klockan var då halv tio, men jag sa att jag tar tiden, slänger på mig ytterkläderna för att gå typ genast, det är ju halt och att gå tar längre tid än vanligt. Promenaden gick bra och jag reggade mig, slapp betala eftersom jag har frikort och parkerade mig i väntrummet. EKG:et visade att hjärtat flimrar igen. Min snälla husläkare tog sig tid och kom och tolkade EKG-kurvan samt pratade en stund. Det är inte flimmer utan fladder. Han förklarade skillnaden. Jag minns inte riktigt, men fladder innebär att hjärtat slår snabbare än det ska, om än inte hela tiden. Tror jag. Jag googlade också fram att förmaksfladder oftast förekommer hos den som redan är hjärtsjuk… Vi diskuterade höjning av medicindosen. Nån sån blir det dock inte eftersom jag kan få för låg puls av det. Han skickar en ny remiss till Sjukstugan i Backen för hjärtat måste få behandling. Det är fortfarande hög risk för framför allt stroke.

Det blev en tung promenad tillbaka i vinterlandskapet. Samtidigt är jag tacksam för att jag fick komma till vården idag – och även de andra dagarna. Egentligen. Men jag har fortfarande inte accepterat att jag är sjuk. Hjärtsjuk. Lite småplock och ett par spontanmöten blev det under resten av förmiddagen och eftermiddagen.


På lunchen tog jag min bok på gång
med upp till museibaren på Uppsala slott. Där åt jag kantarellsoppa och mackor med färskost. Försökte göra nåt normalt, men ibland är det extra svårt att vara ensam. Stolen mitt emot gapade tom trots sällskap av litteratur och blommor. Jag ringde Anna kort och jag hade kontakt med ett par vänner per sms. Men det finns stunder när jag saknar… till exempel min mamma, lite mer.

Kantarellsoppa o mackor med färskost boken En förlorad sommar på Uppsala slott

Kantarellsoppa och mackor med färskost på Uppsala slott till lunch.

∼ ♦ ∼

Skogssvampsoppa och ostmackor tre adventsljus

Skogssvampsoppa och ostmackor till kvällsmat.

I kväll när jag kom hem åkte jag ner med tidningar som skulle slängas i soprummet i garaget. Sen dammsög jag matrummet och Bokrummet och några ytor intill. Anna har gjort en massa annat idag, bland annat jagat gräddost och kokt kalkon till mig. Gräddosten blev inte Boxholms utan Arlas och det blir bra det också. Kalkon blev det ingen – den var slut liksom den prinskorv hon också skulle köpa sig.

Vidare har Anna vaxat bänkarna i köket (den andra nu i kväll) och dammsugit hon också. När jag dammsög var hon uppe på vinden och hämtade lådor med stora tomtar och julgransgrejor, tror jag. Sen åt vi äntligen kvällsmat. Jag åt… skogssvampsoppa och ostmackor. Det var mumsigt. Soppa är gott när det är ruggigt. Och jag varierade ju svampen – kantarell till lunch, skogssvamp till kvällen. Fast kantareller växer väl i skogen..?

∼ ♦ ∼

I morrn jobbar jag sista dan innan två veckors ledighet väntar. Det ser jag fram emot, under förutsättning att jag får må bra och att jag inte känner så mycket stress och press från olika håll.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Jobb, Krämpor, Mat, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.