Det slutna rummet


Ett inlägg om den sjuttonde delen i Anders Knutas-serien.



Mari Jungstedts bok Det slutna rummetTill namnsdagen i juli 2023 köpte jag mig en härlig hög med böcker. Böcker är de bästa presenter jag kan få och de bästa vänner likaså. Väljer jag dem själv – böcker och vänner – blir det för det mesta fullträffar. En i högen namnsdagsböcker var den senaste boken i serien om polisen Anders Knutas på Gotland, Mari Jungstedts bok Det slutna rummet. Boken är på strax över 300 sidor och gick snabbt att läsa.

En kvinna hittas mördad i Lummelundagrottan. Kvällen innan hade hon deltagit i en mörkertur i grottan. Hur kunde mördaren slå till under turen utan att bli upptäckt? Det var ju samma antal deltagare som gick ut ur grottan som gick in i den. Anders Knutas leder utredningen. Fallet visar sig ha kopplingar till ett grottmysterium i Norrland många år tidigare. Hans sjukskrivna och höggravida sambo Karin Jacobsson ger sig dit på eget bevåg. Det Karin upptäcker ger en del förklaringar och svar.

Huvudberättelsen hänger samman med ett annat mord. Som så ofta hänger nutid och dåtid ihop. Mördarens motiv har med det förflutna, gamla hemligheter och föräldrars tillkortakommanden att göra. Persongalleriet är ganska stort, men tecknat så att jag kan göra mig bilder av huvudkaraktärerna. Miljöskildringarna är sparsamma. Fast givetvis skildras grottor och då får jag akut klaustrofobi.

Det sker flera mord, ganska otäcka såna. Ändå blir jag inte särskilt uppskrämd. Boken är välskriven och det är lagom spännande. Men jag går inte igång till hundra procent.

Toffelomdömet blir dock högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna har jag läst i Knutas-serien (länkarna går antingen till förlagets sidor eller till mina inlägg om respektive bok):

  1. Den du inte ser
  2. I denna stilla natt
  3. Den inre kretsen
  4. Den döende dandyn
  5. I denna ljuva sommartid
  6. Den mörka ängeln
  7. Den dubbla tystnaden
  8. Den farliga leken
  9. Det fjärde offret
  10. Den sista akten
  11. Du går inte ensam
  12. Den man älskar
  13. Det andra ansiktet
  14. Ett mörker mitt ibland oss
  15. Jag ser dig
  16. Där den sista lampan lyser
  17. Det slutna rummet (se inlägget ovan!)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.