En familj som andra: hur jag upptäckte att jag hade 35 syskon


Ett inlägg om en annorlunda självbiografi om en annorlunda familj.



Chrysta Biltons bok En familj som andra Hur jag upptäckte att jag hade 35 syskonDet händer ganska ofta att jag ser böcker jag blir jättesugen på
att läsa nästan genast. Då köper jag dem fast jag inte borde – och så skyller jag på nåt. När jag köpte Chrysta Biltons självbiografiska bok En familj som andra: hur jag upptäckte att jag hade 35 syskon skyllde jag på att jag hade namnsdag. Boken blev jag nyfiken på när den fladdrade förbi i sociala medier eftersom den har att HBTQ-tema.

Boken handlar om hur författarens mamma, den lesbiska Debra, längtar efter barn. I 1980-talets USA var det inte det lättaste att skaffa avkomma och hon gör några försök som misslyckas. Men så en dag mötte hon en man hos frisören. Jeffrey Harrison var den perfekta spermadonatorn för han var snygg, sportig, konstnärlig och kom från en bra familj. Debra lyckas bli gravid och får Chrysta. Efter några år utökas familjen med en lillasyster. Men såväl mamman som pappan har hemligheter som får konsekvenser inte enbart för Chrystas familj utan flera andra familjer i hela USA.

Den här boken skriver författaren som vuxen och när hon har en egen familj med man och två barn. Hon berättar om sin barndom som inte var särskilt harmonisk. Mamma Debra missbrukar alkohol och har ekonomiska problem. Dessutom byter hon ofta partner. Pappa Jeffrey, som Chrysta träffar då och då, har också missbruksproblem och psykisk sjukdom. I mina ögon är det ett under att Chrysta och Kaitlyn, systern hon växte upp med och hennes enda helsyskon, blev så normala som de blev. Och att de inte blev galna när det dyker upp över 30 halvsyskon övergår mitt förstånd.

Det är en gripande historia med många bottnar. Jag undrar i mitt stilla sinne om det är rätt att skaffa barn när alla långt ifrån är lämpliga som föräldrar. Gissar att jag har en viss självinsikt eftersom jag avstod från barn.

Tung berättelse, men mycket intressant och läsvärd. Boken är välskriven dessutom.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, HBTQ, Personligt, Sociala medier och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.