Juldagskvällen och annandag jul 2023: Utan mål och ganska meningslös också


OBS! Anonyma kommentarer publiceras inte – se Reglerna!



Kära dagbok…

Vinterträd juldagen 2023

Här ska jag fladdra från gren till gren.

Jag borde ut och gå. Men vart ska jag gå, jag är ju utan mål. Utan mål och ganska utan mening också, det vill säga meningslös. Vintern kommer i vågor och även om jag bara var nere i källaren med sopor igår kände jag kylan komma närmare. Idag har det varit en sju, åtta minusgrader och sol på dan. I kväll visar termometern minus elva. Men ut och gå… Utan mål och meningslös som jag är… Nej, jag lämnar det till dem som är hyfsat pigga och friska. Mitt liv är på väg åt ett annat håll. Det enda jag har kommit fram till är att jag ska agera, jag ska ta kommandot över mitt liv för sista gången innan jag blir oförmögen att göra nåt. Nån börda och belastning som behandlas utan respekt, som hånas, som behöver hjälp… Nej tack. En sista gång ska jag resa mig. Sen ska mina tankar och min själ fladdra från gren till gren i trädet utanför. Min ande ska bli Spöket i S-huset. Den som är utan skuld må kasta första stenen, så några stenar tänker jag inte kasta. Bara vara en närvaro, en aning, en vindpust, en påminnelse om hur annorlunda det kunde ha varit.

∼ ♦ ∼

Juldagsmiddagen glimrade lika mycket som själva juldagsmorgonen och -dagen efter två snapsar och en julmumma. Janssons frestelse blev ett samarbetsprojekt som aldrig blev riktigt färdigt, ägghalvorna gjordes var och en för sig av de ägg jag kokade etc etc. Men jag blev mätt och lite påverkad – TACK! – så där att udden ur gadden inte kändes lika mycket. Hjärtat skötte sig. Det verkar inte vara alkoholen som gör att det klapprar utan stress, oro och ångest. Dessa tre… och störst av dem är… ja jag vet inte, men jag får ju samtalshjälp, nästa gång om typ tre veckor.

Juldagsmiddag på Main Street 2023

Juldagsmiddagen.


Till kvällskaffet och julgodiset såg vi Vera julspecial på SvT Play
och två avsnitt av Sanningen på TV4 Play, två bra serier där man kunde fly verkligheten och bara titta, inte snacka. Klockan var halv ett först när jag låg i sängen.

∼ ♦ ∼

Annandag jul och jag vaknade först tio över sju. Skuttade upp och tog morgonmedicinen och gav katterna mat. Slumrade lite tills klockan var runt halv nio. Klev upp igen, fixade kaffe, sopade och tömde kattpottorna. Anna gav sig ut på ett ärende en timme, jag låg kvar i varma sängen och och njöt av kaffe och att få läsa. Jag hade inte många sidor kvar och slutet var spännande. Det blev alltså bokbyte, från en sommarbok om då och nu till en bok om en återresa till tonåren. Boken jag ska läsa nu är en gåva från den vänliga Vargnatt


Läsningen – och att skriva inlägget om boken jag hade läst ut
– gjorde mig sen till frukosten i Matrummet. Men jag hade en kattrumpa som skymtar på fotot nedan och en mänsklig sambo som inte fastnade på bild idag heller (och därför inte syns på fotot) till sällskap.

Annandagsfrukost med kattrumpa

Annandagsfrukost.


Annandagen ägnade jag mig åt att tvätta
– jag har ju inte semester än – och att ta upp ett telefonsamtal med en vän, ett samtal som blev avbrutet igår, samt prata med två kompisar om att ses. Jag skrapade en av de tre Trisslotter jag fick i julklapp. Trots att jag använde min favoritskrapare i sniggorange uteblev vinsten (men otur i spel, tur i kärlek).


Som tröst och för att jag är utan mål
nätshoppade jag en kvartett litteratur.

Annandagsmiddag åt jag på seneftermiddagen i sällskap av min bok på gång som lämpligt nog faktiskt handlar rätt mycket om döden. Jag tog en snaps och en julöl till maten.

Annandagsmiddag med tänd adventsljusstake och boken När vi möts igen

Annandagsmiddag med tänd adventsljusstake och boken När vi möts igen.


Tvättmaskinen har gjort sitt, nu jobbar diskmaskinen i stället.
Katterna sover på var sitt håll. Nu väntar fåtöljläge och en halv mugg kaffe, kvar sen tidigare idag, redo att värmas och intas till nåt julgodis, med all säkerhet.

∼ ♦ ∼

Avslutningsvis… jag fortsätter på mammas linje med mina avsked. Det går sisådär. Jag är ganska lättrörd. Det var inte min mamma.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Familj, Krämpor, Mat, Personligt, TV, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Juldagskvällen och annandag jul 2023: Utan mål och ganska meningslös också

  1. Kramar och tankar till dig❤️❤️(En ny Griffiths)?!

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.