Den sårade pianisten


Ett inlägg om ett pocketloppisfynd.



Maria Ernestams bok Den sårade pianistenSommaren 2023 blev det inte så många loppisturer.
När jag väl gör såna försöker jag hitta bra och prisvärda böcker. Det gjorde jag i mitten av juli när jag på Röda Korset fyndade Maria Ernestams bok Den sårade pianisten. Boken kom ut i maj 2016 första gången och nåt år senare kom den i pocket. Det var pocketboken jag köpte, enkel och lätt att ha med sig när en är rörlig. Boken har stått alltför länge i TBR*-hyllan, vilket jag inte förstår varför. För författaren är som sagt en av de bästa nutida svenska författarna, enligt min mening. Nu är boken emellertid läst och instoppad på rätt plats i en hylla i Bokrummet.

 


Den här boken handlar om relationer och hemligheter,
men även om drömmar, barndom, musik och att kunna leva ett fritt liv. Bokens huvudpersoner är barndomsvännerna Veronica och Marieke, den förra mer populär än den senare. Under åren tappar de kontakten. Marieke blir författare. Men när Veronicas moster Klara i Uppsala dör kontaktar hon Marieke eftersom hon behöver hennes stöd igen. Mycket förändrar deras vänskap. De lämnar det kalla Stockholm för att resa i moster Klaras fotspår och hamnar i Langkawi och San Francisco, ett par platser som verkar ha betytt mycket för moster Klara. Under resan upptäcker de helt nya sidor hos såväl mostern som hos sig själva. När de träffar den gåtfulle hotellpianisten James inleds ett triangeldrama. Leder det till undergång eller början till något nytt?

Det här är en ganska tung historia som handlar om flera olika relationer. Vänskapen mellan Marieke och Veronica har från början varit ojämlik i mitt tycke. Ganska snart under läsningen känner jag att Veronica gillar jag inte! Deras relation skildras oerhört trovärdigt. Båda kvinnorna har komplicerade förhållanden till sina föräldrar och till sina partners. Som läsare undrar jag om nån relation i boken är lycklig. Nej, det här är ingen enkel berättelse alls. Men den är mycket läsvärd och jag påverkas av den. Då är det en bra bok, i mitt tycke. Moster Klara är en person som är död. Ändå är det henne jag blir mest nyfiken på. Vem var hon egentligen, förutom den trygga punkten i Veronicas och även Mariekes liv när de var barn?

Den sårade pianisten är en bok som får mig på fall. Pianisten i sig har en verklig förebild, men vad som är fiktion och vad som är verklighet i resten av berättelsen det vet endast författaren. Jag vet att det här är en riktigt bra bok som fick mig att… tänka och känna. Mycket.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

TBR*hyllan = hylla med olästa böcker, books To Be Read


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Musik, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.