Vara dig trogen


Ett inlägg om en vunnen bok.



Malin Westlings bok Vara dig trogenInte alltför ofta hänger jag på tävlingar och utlottningar i sociala medier. Men det händer – när jag verkligen vill vinna nåt. Oftast handlar det om en bok. För ett tag sen hade Helens boktips på Instagram en tävling om en bok – som jag vann! Det var Malin Westlings bok Vara dig trogen som jag fick gå och hämta för att brevbäraren tyckte den var för tung (?) för att bära ut. Tusen tack till såväl Helen som Malin Westling!

Bokens huvudpersoner är äkta paret Anna och Erik. Erik är uppskattad präst i lilla Östansjö och Anna hemma med de fem barnen. De startade som ett team, starkt i den gemensamma tron, men så börjar människor komma i horder till kyrkan. Anna tycker först att det är häftigt. Ganska snart blir det dock tvärtom. Erik uppslukas av församlingsarbetet och väckelsen. I stället för att dra med Anna vänder han sig till en av församlingens nya kvinnliga medlemmar. Sjukdom gör att Anna blir avskild från familjen ett tag. När hon återvänder hem är allt förändrat. Enligt baksidestexten är det här en relationsroman som handlar om svartsjuka, åtrå och övergrepp i religionens namn. Och om gränser.

Berättelsen rivstartar liksom själva väckelsen i handlingen. Jag gillar tempot och dras raskt in i händelserna. Det hela är inte skildrat på nåt fanatiskt eller konstigt sätt. I stället ganska nedtonat och sakligt – och trovärdigt. Ändå är det hemskt och det blir riktigt otäckt. Som läsare kan jag förstå hur samtliga inblandade karaktärer i romanen rycks med. Allt verkar så… logiskt… Det är väldigt skickligt (be)skrivet. Språkligt ligger den här författaren i topp, även om det finns missar i korrekturläsningen och ett par grammatiska misstag.

Skildringen av karaktärerna är alltså mycket trovärdiga, medan miljöbeskrivningarna kanske inte är av riktigt samma klass. Men who cares? Här är det människorna som är det viktiga.

Jag kan tänka mig att det blir en uppföljare. Samtidigt skulle jag gilla om det inte blev det, för då skulle jag som läsare kunna få göra min egen fortsättning. För jag har ett önskemål om hur det ska bli för Anna och Erik i framtiden.

Toffelomdömet blir det högsta. Det brukar jag aldrig ge en debutroman, men den här boken är… speciell.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt, Sociala medier och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.