Söndag kväll den 15 oktober och måndagen den 16 oktober 2023: Bita i det sura äpplet – och det vackra, goda


 



Kära dagbok…

Rött äpple i min hand och jag i pyjamasbyxor

Fruktstund var vad jag hade tid med.

Ibland får en bita i det sura äpplet. Ibland får en bita i ett äpple som är både vackert på utsidan och smakar riktigt gott. Det senare gjorde jag igår. Äpplet kom från Slottsträdgården och gav mig en härlig fruktstund på söndagseftermiddagen.

Jag hade inte tid att tänka på käk, nämligen, så när jag blev lite sugen på nåt kom jag ihåg äpplet som låg och väntade på mig i köket. Men vänta nu. Inte tid en söndag? Jag fastnade i en bok, förstås. Igår fullkomligt slukade jag en ganska ny svensk deckare. Jag kunde inte lägga den ifrån mig förrän den var slut.

Därför blev det inte bara äpple igår utan även bokbyte. Nu läser jag en bok som jag har lånat av Anna, den första delen i en serie om hittills sex spänningsromaner. I pocketform är bokens omfång över 500 sidor, så måtte den vara bra! Författaren är en ny bekantskap för mig, men boken i sig har några år på nacken. Vi får se om jag gillar den lika mycket som Anna.

Böckerna Parasiten och Eldslandet

Bokbyte från en ganska ny svensk deckare som jag slukade till en deckare med några år på nacken av en för mig ny författarbekantskap.


När Anna kom hem från kalaset
gick jag och köpte oss en fyraostarpizza hos Alex, bakad av Giovanni, att dela på. Under tiden hackade Anna en sallad. Söndagsmiddagen blev inte enbart onyttig.

En halv pizza Quattro formaggi och sallad

Söndagsmiddag.

∼ ♦ ∼

Natten var tuff. Jag mådde inte bra och sov dåligt. Sängen gungade, yrseln gjorde att det snurrade, jag svettades och hjärtat dunkade i otakt, givetvis. Om jag inte haft en skön och vilsam söndag skulle jag inte ha klarat av att gå iväg till jobbet i morse. De vackra färgerna på träden njöt jag av, men jag orkade nästan inte gå. Jag var slut när jag kom fram, flåsig och yr. Och frusen, trots både tröja och lättviktsjacka. Det var bara två plusgrader i morse, men soligt.

Hela förmiddagen var reserverad för en utbildning/workshop på jobbet. Egentligen skulle den enbart ges IRL, men vi var några stycken som fick hänga på via Zoom. Det var inte optimalt, snarare mer uttröttande. Man hörde vad kursledaren sa, men inte diskussionerna, frågorna och kommentarerna i rummet. Min mage gjorde sig påmind och jag blev förstås ännu mer slut av det. Efter cirka en timme hoppade jag av, men jag var nere i kurslokalen och berättade det – och blev påtvingad (!) en chokladcookie. I samband med detta köpte jag även lunch. Tyvärr lyckades jag köpa en macka med både ost och skunka. Fick ta skinkbiten mellan två fingrar och kasta. Sen tvättade jag händerna. Länge och noga.

Jobblunch med boken Eldslandet

Skunkfri jobblunch, men med chokladcookie.


På eftermiddagen hade jag ett kort avstämningsmöte.
Det var trevligare och varmare och på tu man hand. Vidare skrev jag en artikel som jag skickade iväg för fakta- och citatgranskning samt jobbade en del med bildval och bildarkivering. Sen blev det plötsligt dags att gå hem.

I kväll har jag ätit tomatsoppa och mackor till kvällsmat. Det passade bra denna kalla måndag. Tisslingarna har fått lax. Anna är iväg och jobbar. Hon har varit på ett sjukvårdsbesök idag och jag tyckte inte att det kändes så lyckat. Men vi har inte pratat om det, bara skrivit sms.

Tomatsoppa mackor och boken Eldslandet

Tomatsoppa, mackor och Eldslandet till kvällsmat.


Jag har betalat en sjukvårdsräkning för egen del
och så har jag ordnat med ljuständning på gravarna i Motala och Norrköping (tre ljus). Vilken förnämlig tjänst Fonus erbjuder till Allhelgona för oss närstående som bor långt från våra anhörigas gravar (max fem ljus). Tusen tack!

Ljus i minneslunden på Gamla kyrkogården

∼ ♦ ∼

Idag fyller min kompis Agneta år och jag fick iväg ett grattis-sms på förmiddagen. Är det nån jag saknar här i Uppsala så är det Agneta! Vi lärde känna varandra i början av 1990-talet när vi blev arbetskamrater. Många år senare tog vi upp kontakten igen. Agneta blev ett fint stöd när jag hade en tuff period i livet. Men så flyttade hon och hennes man söderut och sen dess hörs vi väldigt sporadiskt och vi har bara träffats en gång. Men hennes mammas deckare tronar i hyllorna i Bokrummet Main Street som en påminnelse om min vän.

Böckerna Gloria och Den verkliga brottslingen

Den undre boken har varit vännen Agnetas mammas. Boken finns nu i en av hyllorna i BokrummetMain Street.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Jobb, Krämpor, Mat, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Söndag kväll den 15 oktober och måndagen den 16 oktober 2023: Bita i det sura äpplet – och det vackra, goda

  1. Anonym skriver:

    Tack igen för grattishälsningen 😃!
    Och tack för påminnelsen nu om att beställa ljuständning hos Fonus, verkligen en superfin service de har.
    Kommer jag till Uppsala någon gång framöver så hör jag av mig, vore kul med en tant-träff 👵🏻

    Gilla

    • Tofflan skriver:

      Klart du ska komma till Uppsala snart. Vore jättekul att ses. Hoppas födelsedagen har varit bra.
      Jepp! Fick upp på Insta om Fonus ljuständning. Vilken fin tjänst. ❤️

      Gilla

      • Anonym skriver:

        Men så knäppt att jag blev ”Anonym”, det var inte meningen! Jag lovar att hojta om jag far norrut 😃.
        /Agneta

        Gilla

      • Tofflan skriver:

        Jo men jag kunde bekräfta ändå att det var du (har ju jobbat med IT). 😁
        Ja hör av dig om du åker norrut!! Jag vet ju inte när det blir sjukhusdags för mig, men jag vill gärna ses!!!

        Gilla

      • Tofflan skriver:

        Men jag kunde bekräfta att det var du (har ju jobbat på IT). 😁
        Hör av dig om färden går uppåt landet. Det blir ju sjukhus igen men vet inte när o jag vill gärna ses!!!

        Gilla

  2. Trist att det fortfarande spökar med måendet, förstår att det är svårt att sova när kroppen inte är som den ska.

    Jag blev vansinnigt sugen på pizza nu, tror jag tar upp ett libabröd ur frysen och fixar nåt gott till kvällsmat !! kram

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.