Lördag kväll den 7 oktober och söndagen den 8 oktober 2023: Mysigt, trots biverkningar ELLER sjukdom


 



Kära dagbok…

Först av allt vill jag tacka Åsa Norling för den fina kommentaren baserad på egna erfarenheter samt tydlighet i avsändare. Och kramen! Till andra som kommenterar vill jag säga återigen att jag inte publicerar anonyma kommentarer. Efternamn och kram verkligen inte behövs, men det var väldigt roligt att få det. Jag har aldrig träffat Åsa Norling, men om jag inte minns fel har jag följt hennes blogg innan hon slutade skriva och en gång i tidernas begynnelse har vi telefonerat. Så roligt att hon fortfarande läser min dagbok. ❤ 

∼ ♦ ∼

Lördagskvällen blev riktigt mysig på Main Street med tända ljus, god mat och dryck, gottis och ett underhållande och spännande TV-program. Boken jag läser just nu har jag fått för recension, så alltför mycket ska jag inte avslöja om den, men även den är spännande. Det blev tid för läsning igår kväll också.

Anna lagade en ganska enkel och snabbfixad middag. Mitt bidrag var vinet. I inlägget om vinet kan du läsa inte bara om drycken utan var Anna hittade matreceptet.

I fredags ökade jag medicindosen på morgonen. Jag har haft vissa ökade biverkningar också, men nu på söndagen när jag skriver detta känns det som om de klingar av lite. Värst har illamåendet varit. Som synes har jag ätit och druckit ändå. Det är lättare att stoppa i sig nåt gott och välsmakande. Skulle jag äta och dricka nåt som bara är nyttigt, men inte så gott, hade jag troligen inte fått i mig så mycket <== en hälsning till den som tycker att jag ska lägga om kosten och dra ner på alkoholen. De första två veckorna efter förmaksflimmerdiagnosen gick jag ner sju kilo. Jag har lagt om kosten under det senaste året – och rört mer på mig – men jag fick problem med hjärtat ändå. Viktnedgången har varit runt 20 kilo totalt om jag räknar långsiktigt. Vidare har jag dragit ner på alkohol och även på kaffe, som är minst lika dåligt för hjärtat som alkohol. Ska jag sluta äta och dricka gott helt och hållet är det inte mycket kvar i livet som är roligt. Vissa dagar har jag svårt att äta över huvud taget. Såna dagar får jag ingen kraft att orka med ett flimrande hjärta. Utöver det är det förstås svårt att recensera viner om jag inte smakar på dem. Vad jag mår bra av vet jag nog bäst själv, givetvis i samråd med min(a) läkare som har medicinsk utbildning. Självutnämnda amatörläkare kan kanske säga vad som är bra för dem själva, men inte för mig.

Lite senare på kvällen blev det ytterligare ett halvt glas rött och goda ostar. Dreamiespåsen med ostsmakande godbitar var dock till katterna.

Dreamies cheese ostassiett druvor ett glas Bollo och boken Rovdjur

Lite mer gottis senare. Dreamiespåsens innehåll med ostsmak var dock till katterna.

∼ ♦ ∼

Boken Rovdjur och kaffe på sängen

Söndagsstarten var sen.

Biverkningar eller sjukdom, jag vet inte, men… Jag blir väldigt fort trött och jag är trött ofta. I natt sov jag nästan tio timmar med ett kort avbrott för medicinintag och kattutfodring strax före klockan sju i morse.

Illamåendet känner jag av mindre idag och även ryggontet har minskat, mycket tack vare Linnex och Annas massagekudde med värme igår kväll. Jag har inte varit så andfådd, pulsen är som vanligt oregelbunden men lägre än igår. Jag svettas en del, vilket jag nästan inte har gjort tidigare i livet. Det går att duscha och jag tycker att även den biverkningen (svettningar) har minskat. Muntorrheten kommer jag inte ifrån, så det gäller att sköta om tänderna. Yrseln är jag vaksam på, men den har varit OK. Jag har inte haft nån diarré, snarare tvärtom. Tinnitusen ger sig till känna när det är tyst, när det är livat i omgivningen känner jag i stället av ljudkänsligheten och jag blir irriterad och trött. Så när jag vaknade idag, runt 9.30, var det perfekt att dricka en mugg kaffe på sängen och läsa. För när jag vaknade mådde jag ganska bra, som du förstår.

Frukosten blev mindre och nyttigare än igår. Ingen marmelad och brödet var grovt. Anna la till tomater och spetspaprika. I filen hade jag förutom flingor vinbär från Slottsträdgården, banan, tranbär, honung och kanel.

Söndagsfrukost ostmacka tomater paprika fil kaffe

Söndagsfrukosten blev nyttigare än lördagsfrukosten.

 

Jag ligger på sofflocket Citrus vaktar

Citrus vaktade mig medan jag låg på sofflocket.

Vi fixade till oss snabbt och jag skjutsade Anna till Slottet där hon skulle slutföra en del saker samt plocka ihop sånt som ska hem för vinterförvaring. Jag åkte hem igen och duschade. Därefter satte jag mig vid datorn och skrev en stund och så hann jag med att läsa också. Jag låg på sofflocket och vilade på eftermiddagen. Citrus höll vakt.

När Anna hörde av sig åkte jag till Slottet. Anna packade bilen full av grejor som skulle hem och äpplen. Innan vi åkte hem svängde vi in till Annas snälla mamma med äpplen och så handlade vi lite.

Det var perfekt med resterna av kycklinggratängen till middag. Jag skar lite mer sallad och så hyfsade vi även vinet från igår.

Kycklinggratäng med grönsaker dag 2 och ett halvt glas Bollo

Kycklinggratängen från igår och nyskuren sallade blev perfekt söndagsmiddag.


Anna
fixade med vinterförvaring av sina äpplen
på balkongen innan det blev dags för kvällskaffe. Eftermiddagskaffet skippade jag eftersom jag ju har skurit ner på kaffet.

∼ ♦ ∼

Jobbväskan är packad. Jag har tagit fram en långärmad farfarströja och en tjock tröja så att jag inte ska frysa när jag går till jobbet i morgon bitti. Morgnarna är kalla, men jag tycker att det är för tidigt för lättviktsjacka.

∼ ♦ ∼

Nästa vecka går jag in i sorgens vecka. På fredag är det sju år sen mamma gick bort, torsdagen därpå är det min pappas födelsedag. Jag tänker på dem och det blir nog ett besök i Domkyrkan för att tända ljus. Det är för långt till graven.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Familj, Jobb, Krämpor, Mat, Personligt, TV, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Lördag kväll den 7 oktober och söndagen den 8 oktober 2023: Mysigt, trots biverkningar ELLER sjukdom

  1. Anonym skriver:

    Ojdå, det var nog jag som sket i det blå skåpet och var anonym vilket ju inte var meningen. Alltså Anna, din gamla skolkamrat från BA. Ja vad var det nu jag skrev, nåt om gamla ofungerande organ och att äta sunt, skita i alkoholen och tänka positivt. Och nej, jag har inget flimmer men annan mindre rolig kronisk sjukdom som ändrar vardagen till det sämre men det är bara att gilla läget.

    Gilla

    • Tofflan skriver:

      Jag har varit och är så störd på alla troll att det här är viktigt för mig. Man får vara anonym utåt här, men inte inåt. Då ska man välja en annan kommentarsruta än Anonym. Inga e-postuppgifter syns utåt, men för mig syns de inåt vilket gör att jag kan kolla äkthet och om den som kommenterar är den som den utger sig för att göra.

      Bara att gilla läget kanske gäller för dig, men inte för mig. Jag är inte där än. Jag har mycket svårt att kan ännu inte acceptera att jag är sjuk, vilket torde framgå av det jag skriver. Nog försöker jag, men att uppmana nån som mår dåligt att tänka positivt är inte särskilt konstruktivt. Alla sjukdomar är olika och en och samma sjukdom kan drabba oss på olika sätt. Jag ger aldrig oombedda goda råd till andra om sjukdomar, varken om det är samma sjukdom som jag själv har eller andra. För sjukdomsupplevelser är olika. Dessutom… naturligtvis skriver jag inte ”allt” här.

      Gilla

      • Fröken Aska skriver:

        Självklart kan det upplevas nedvärderande men tanken är god och det är också väldigt sant. Oro, ångest och stress aktiverar flimmer och förstås ångest som kan kännas likadant. Med all välmening kan psykologhjälp vara bra för att faktiskt acceptera att du är sjuk, men du lever faktiskt här och nu.
        Men det blir säkert bättre om du får göra en konvertering, och oavsett resultatet (håller alla tummar och tår dock!!), får komma till en punkt där man inte gör så mycket från sjukvårdens håll. Man blir sjukdomssjuk, sjukhussjuk. Det är en oro och något som hela tiden ligger i bakhuvudet när det finns saker som ska göras. När det mesta läggs bakom en är det enklare att börja acceptera och ”gilla läget”. Tyvärr verkar det som att ni har långa väntetider! Inte bara dåligt för den fysiska hälsan… När jag gjorde mina elkonverteringar hade vi inga väntettider, men, resurserna sinar väl allt mer inom sjukvården…

        Jag jobbar själv med att ”gilla läget” lite extra nu när mitt flimmer är extra dåligt. Jag försöker att ignorera det, det finns ju inte så mycket nytt att göra eftersom mitt hjärta har ett par medfödda fel och bara sviktar mer och mer, och… Ja, transplantation vägrar jag. Andra får ”gilla läget” gällande den saken, för som du skriver, det är svårt för någon annan att förstå hur något känns på riktigt.

        Gilla

      • Tofflan skriver:

        Jag har fått erbjudande om samtalshjälp, men dessvärre hände inget mer än så. Ett tag var det väldigt fullt upp med undersökningar, provtagningar och hej och hå. Nu försöker jag dessutom jobba heltid. Men jag ska ta upp frågan igen med min husläkare som var den som nämnde det först.

        Ja vi har väntetider här, men som tur är (?) står jag i kö för konvertering.

        Nej, man kan inte förstå hur nån annan känner det, men jag hoppas att vi båda får lite ro för du har helt rätt i att stress etc förvärrar flimret.

        PS Lämna gärna en fungerande mejladress nästa gång. Se Reglerna!

        Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.