Onsdag kväll den 9 augusti och torsdagen den 10 augusti 2023: Insatser mot matsvinn, ”magplask” och klippt


 



Kära dagbok…

Kräftor med öl snaps bröd på balkongen

En spontan kräftskiva på balkongen igår kväll.

Andras olycka kan bli ens egen lycka. Det känns lite taskigt att skriva det, men samtidigt gjorde vi ju en insats mot matsvinn igår. Korgtassen hade haft fryshaveri och reade ut kräftor. Som jag skrev i gårdagens inlägg sprang (nåja…) vi och köpte två halvkilospaket. Det blev en spontan kräftskiva. Jag tänkte på mamma som älskade kräftor, men som tyckte att ett kilo var för mycket när hon var ensam. Då, medan hon levde, fanns inte dessa halvkilospaket med frysta kräftor. Toppen att det finns nu, för såväl ensamma som för Anna och mig. Vi äter nämligen ungefär ett halvt kilo var när det är kräftor. Ibland har vi tillbehör. Igår hade vi vitlöksbaguette och västerbottenost, förutom snaps och var sin öl. Snapsvisor är vi dåliga på, så vi turades om att sjunga och hittade solovisor genom att googla på våra mobiler. Anna bet av sina snapsar och jag drack tre.

Vi satt på balkongen och åt, för trots att temperaturen har sjunkit rejält var det behagliga 21 grader där ute. Det har sina fördelar med inglasning. Vi tog kvällskaffe med var sin glass där ute också.

Kaffe och TipTopglass

Glass till kvällskaffet på balkongen.


Sen gick vi in
och såg de två sista avsnitten av Black Snow på TV4 Play. Det var riktigt spännande och en oväntad upplösning. Jag hoppas att det kommer en ny säsong, för alla frågetecken rätades inte ut.

Vid TV:n intog vi var sitt glas barbera och ostar. Kanske är det inte så konstigt att det blev som det blev med min mage i morse…

Ostassiett och barberavin

En ostassiett och ett glas barbera till Black Snow.

∼ ♦ ∼

Läser boken Det sista han sa och dricker kaffe på sängen

Jag försökte läsa och dricka kaffe på sängen mellan toabesöken.

Regnet smattrade på bra i natt och i morse. Smattrade gjorde det även i min mage. Nånting jag hade stoppat i mig gillade den inte. Jag skenade på toa ett antal gånger. Rejält ”magplask”, alltså. Anna var helt OK, så det måste ha varit nåt som inte funkade för min del och inte nåt fel på kräftorna eller nåt annat vi åt.

Som om det inte räcker med tromboflebiten… Den har nu klättrat förbi knävecket och befinner sig på utsidan av höger knä. Om den inte stoppar snart måste jag få blodförtunnande. ORKA!

Anna vaknade tidigt och började genast förberedelserna inför sin resa. Tur att vi har två toaletter, säger jag bara. Jag försökte läsa och dricka kaffe på sängen mellan toabesöken. Det gick hyfsat, men jag vet inte om jag tycker att boken jag läser är så jättebra. Temat känns lite uttjatat (försvunnen make som visar sig ha falsk identitet). Vi får se, jag kanske ändrar åsikt. I skrivande stund är jag ungefär halvvägs i boken.

Solen genom äppelträdsgren

Det här trädet kanske behöver amputeras lite.

Det var tur att jag inte hade lovat att vara vid Slottet idag på förmiddagen och ta emot en trädman med tanke på magen. Annas snälla mamma åtog sig detta, vilket ju var det bästa egentligen. Det handlar om det stora äppelträdet som kanske måste ”amputeras”. Svärmor är den som har bäst kunskap om trädet eftersom hon har varit slottsfru. Anna skulle med tåget så hon kunde inte åka till Slottet. Tack och lov var tåget inte inställt utan gick från Stockholm före klockan tio för att stanna i Uppsala runt 10.30.

Den enda tid jag själv hade att passa idag var en klipptid klockan 14 och till dess räknade jag med att magen skulle vara OK. Jag bokade om tiden jag hade nästa vecka till den här veckan för att håret har växt mycket i sommar, men också för att jag inte ska vara tvungen att åka hem från sista semestertrippen för min del för tidigt. Det verkar bli en lovande vecka med en stor vänträff på tisdag kväll. (Jag åker på söndag.)

Klippningen gick bra och jag och Igor, min frisör, har påbörjat en ny frisyr. To be continued, alltså…

På hemvägen stannade jag till på ICA S:t Per för att köpa fil och bär så att jag klarar frukostarna innan jag åker. Och så köpte jag en påse partymix till katterna så att de kan få nåt gott också.

Fil blåbär och partymix till katterna

Frukost till mig, godis till katterna.


Till middag var det OK att jag åt resterna
av squashbiffarna och klyftorna från tisdagen samt några rödbetor och tzatziki. Här jobbar vi hårt mot matsvinn, med andra ord. Och nej, jag klagar inte, squashbiffarna var jättegoda. Utöver det fick jag också hyfsa rabarberpajen som var kvar. Den sparar jag till kvällskaffet senare. Det är vägning i morrn, så jag borde inte, men med tanke på förmiddagens output har jag knappast gått upp i vikt idag i alla fall.

Squashbiffar klyftor rödbetor tzatziki vatten o boken Det sista han sa

En middag på rester: squasbiffar, klyftpotatis, rödbetor och tzatziki.

∼ ♦ ∼

Jag har fått mejl från mr Spex att de mottagit de felaktigt beställda linserna i retur och att Klarna ska betala tillbaka avgiften. Fast jag skrev ju i följebrevet till mr Spex att jag inte hade betalat än eftersom förfallodagen låg en bit in i framtiden… Hoppas att det inte blir nåt strul nu!

Vidare har jag fått mejl från Min pension och kollat prognosen. Det ser lite bättre ut än sist…

∼ ♦ ∼

I kväll softar vi på Main Streetjag med en bok, katterna bara så där. De är ett underbart sällskap även om de sover.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Familj, Krämpor, Mat, Personligt, TV, Vänner, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Onsdag kväll den 9 augusti och torsdagen den 10 augusti 2023: Insatser mot matsvinn, ”magplask” och klippt

  1. Jag tror ni kommer uppskatta inglasningen nu i höst, förlänger säsongen i båda riktningar 🙂
    Alltid skönt att bli klippt, jag påbörjade också något nytt vid förra klippningen, ska se om jag trivs att ha liite längd på håret..får se om jag står ut 🙂

    Trist att benet stökar med dig.. hoppas det vänder snart!

    Gilla

    • Tofflan skriver:

      Jag äter både middag o frukost på balkongen trots att det bara har varit typ 15 grader utanför. Men vi har ju haft inglasning hela tiden här, bara inte i våras när balkongerna skulle renoveras o vår befintliga inglasning inkl persienner revs ner 🤬Nåja, jag är nöjd med det vi ”fick”. Sen kostade täckskivorna på plåtens insida lite mycket, men det är betalt.

      Underbart att få bli ompysslad, håret tvättat o klippt. Igor var min första frisör när jag flyttade till Uppsala. 😀

      Benet är INTE bra… 🤔

      Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.