Fredag kväll den 16 juni och lördagen den 17 juni 2023: På balkongen igen


 



Kära dagbok…

Fredagen bjöd på ett hett slut på arbetsveckan. Jag tyckte synd om Anna som behövde masa sig iväg till sin trädgård för att vattna efter jobbet, så erbjöd mig att hämta henne och skjutsa dit henne. Annars gjorde jag ingenting i Slottsträdgården mer än sniffade på och fotade pioner samt vattnade några krukor med vattenkanna. Sist jag vattnade, med slangen, fick jag ont i ryggen. Slottsträdgården och Slottet är ju Annas, inte mitt, så hon får sköta det själv, även om hon sa igår att jag får åka dit som i helgen och vara där utan att jobba. 

Nä, jag håller mig på balkongen nu när vi äntligen får vara där igen. Och balkongen är ju min, i alla fall till viss del. Lucifer och jag softade där ute, han på bordet och jag i stolen med min bok på gång och ett glas cava. Anna och jag handlade middagsmat efter vattningen och medan hon lagade maten och hängde med den som skulle äta den inomhus njöt jag och Lucifer av kvällssolen på ballen*.

Lucifer sover på balkongbordet ett glas cava o boken Parmiddagen

Lucen och jag softade på ballen medan vi väntade på att få duka fram räkorna.


Sen plockade jag iordning en bricka
med det Anna och jag skulle äta på balkongen – räkor med tillbehör och vitt vin. Vi åt säsongens första middag där ute och det var härligt, fast rätt skitigt. Jag hade bara dammsugit och torkat golvet. Väggen och fönstret var mycket smutsiga, noterade jag… Bordet till balkongen köpte Anna förra året, tror jag. Det är lite för högt för min mammas femstegsstolar i plast, men stolarna funkar. Tur att vi har gått ner i vikt båda två, för den här typen av stol har max belastning på 110 kilo. Nu har jag aldrig vägt så mycket och troligen inte min sambo heller, men jag var uppe på tresiffrigt. Idag har jag ungefär åtta kilo kvar att gå ner till min första målvikt. Sen vill jag helst gå ner tio kilo till.

Räkor och vitt vin på balkongen

Räkor och vitt vin – den första måltiden på balkongen den här säsongen.

∼ ♦ ∼

Boken Parmiddagen och kaffe på sängen

Lördagsstart.

I morse hade Anna ställt larmet på åtta eftersom de skulle åka iväg på roligheter i Stockholm. Jag blev aldrig tillfrågad om jag ville följa med och det beror nog på att Anna vet att det de ska göra inte är roligheter för mig. Eller så ville de inte ha mig med. Oavsett, jag tycker att det är betydligt roligare att få vara ensam ett dygn och göra lite som jag vill här på Main Street. Sitta på balkongen i bara shorts och BH, till exempel, nåt som i vanliga fall numera är helt otänkbart. Jag började dock denna lördag på sedvanligt sätt, med läsning och kaffe på sängen. Det är alltid bästa början en ledig dag. 

När de hade gått (jag fick en puss av Anna, hör och häpna!) tog jag mina simgrejor och gick till Centralbadet. Jag simmade 40 längder idag, totalt 1 000 meter, men fick bryta två gånger för kramp. Jag blir galen och irriterad. Samtidigt vågar jag inte chansa och vara kvar i en bassäng där jag inte bottnar, utan jag tar mig upp, stretchar och går i igen. Efteråt blev det både ångbastu och vanlig bastu samt dusch, förstås.

Rostat bröd ägg kaffe o sudoku på balkongen

En andra frukost.

Jag var utsvulten när jag kom tillbaka till Main Street, så det blev en andra frukost med rostat bröd och kokt ägg den här gången – på balkongen, givetvis. Jag löste ett svårt sudoku.

Sen flög fan i mig – jag skulle INTE städa den här helgen –  men jag torkade av väggen och putsade Salsfönstret ut mot balkongen – på utsidan, bara. Det blev mycket rent och fint och doftade gott.

Men lördag… Det var länge sen jag tog en lördagsfika på stan. Jag masade mig ut igen och gick till Ofvandahls för att kolla in russintopparna – och den nya uteserveringen. Några russintoppar hade de inte. Jag fick nöja mig (!) med en kokostopp och en kanelbulle. Kakan var mycket saftig, bullen var väldigt färsk, men jag hade velat ha mer kanel. Uteserveringen var OK. På andra sidan avspärrningen körde det bilar in och ut på en parkering på gården. Nån gäst från Ofvandahls gick över och rökte. Det kändes inte… bra. Utöver det var det två ganska högljudda sällskap. Nåja, fikat var bra och jag traskade vidare till Lutis för att köpa bär.

Fika med kokostopp och kanelbulle på Ofvandahls

Ofvandahlsfika på uteserveringen.


Innan jag gick hem besökte jag
The English Bookshop. Där svettades jag ymnigt medan jag letade efter en viss bok. Just när jag var nära att ge upp hittade jag boken jag sökte. Den fick följa med hem – och ytterligare en bok, bara för att. För övrigt shoppade jag duschmousse på Rituals idag också. Jag brukar köpa Sport och ta med när jag simmar.


Så gick jag till Main Street,
njöt av mina bokinköp och blandade till en GT. Drinken intog jag med nötter på balkongen medan jag läste.

GT boken Parmiddagen och nötter på balkongen

Eftermiddags-GT på balkongen med nötter och bra bok.


Jag övervägde det där med mat,
men bestämde mig för att faktiskt bjuda mig själv och ingen annan på middag på Byblos. Det blev ändå en riktig parmiddag eftersom jag hade boken med den titeln med mig. Som alltid var mat, shish taouk, och dryck, en Almazaöl och ett glas rött libanesiskt, underbart goda. Ägaren bjöd på pannacotta med jordgubbar och kardemummakaffe.

Och i kväll avslutade jag lördagen på balkongen igen, med några bitar ost, ett par kex och ett glas rött. Naturligtvis boken också. Tre ljuslyktor grävde jag fram. Alles ist Ruh.

Ost kex vin boken Parmiddagen och lyktor på balkongen

Alles ist Ruh.

∼ ♦ ∼

Av mitt ensamma dygn återstår kanske halva. Jag låter nedanstående bild illustrera de här härliga timmarna.

Smile Bitch skrivet på gångbana

Sammanfattning av mina härliga timmar.

∼ ♦ ∼

*ballen = balkongen


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Ironi, Jobb, Krämpor, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fredag kväll den 16 juni och lördagen den 17 juni 2023: På balkongen igen

  1. Pingback: Fredag kväll den 16 juni och lördagen den 17 juni 2023: På balkongen igen - Bloggfeed

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.